Ανακοινώθηκε: 01-10-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: “Προσπάθεια εξοικείωσης του ορθόδοξου πληρώματος με παπικές λειτουργικές πρακτικές”

ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ

Μοναστηρίου 183, ΤΚ 54627, Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310515786 – 6983501754

Θεσσαλονίκη, 28-9-21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Προσπάθεια εξοικείωσης του ορθόδοξου πληρώματος με παπικές λειτουργικές πρακτικές

Παρακολουθήσαμε με θλίψη και ιερή αγανάκτηση βίντεο από Θεία Λειτουργία σε ναό στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, κατά την οποία ο ιερέας αποπειράθηκε να μεταδώσει την Θεία Κοινωνία σύμφωνα με τον παπικό τρόπο, τοποθετώντας το Σώμα του Κυρίου χωρίς τη χρήση της Αγίας Λαβίδας στο στόμα των πιστών.

Καταδικάζουμε την πράξη του συγκεκριμένου ιερέως και του μητροπολίτη του (με την άδεια του οποίου τελέστηκε η Θ. Λειτουργία) ως προσβλητική και βλάσφημη προς το ιερότερο μυστήριο της Πίστης μας, την Θεία Ευχαριστία. Το τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας προβλέπει συγκεκριμένο τρόπο μετάδοσης του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου μας. Οι καινοφανείς πρακτικές και η αντιγραφή των παπικών συνηθειών, καθώς και η προσπάθεια εξοικείωσης του ορθόδοξου πληρώματος με αιρετικές πρακτικές τις καθιστούν αυτόχρημα ζήτημα πίστεως και ορθοπραξίας.

Επίσης, καταδικάζουμε τις πρακτικές και εντολές της προϊσταμένης αρχής του ιερέως, τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, ο οποίος αναγκάζει τους ιερείς του να μετέρχονται ξένες προς την Ιερά Παράδοσή μας πρακτικές. Η δήθεν λειτουργική αναγέννηση με τη τέλεση της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, που επί 17 αιώνες έχει περιπέσει σε αχρησία, (για εύλογους λόγους) έχει εκπαιδευτικό σκοπό, όπως ομολογείται από την ίδια την ανακοίνωση της Μητρόπολης. Να συνηθίσουν οι ιερείς και οι πιστοί της Αλεξανδρούπολης τις παπικές πρακτικές, οι οποίες θα μας έρθουν μετά την πολυπόθητη για μερικους ένωση των “Εκκλησιών”.

Ως ορθόδοξος Σύλλογος, συγχαίρουμε τους πιστούς οι οποίοι αντέδρασαν ακαριαία και απέτρεψαν την συνέχιση της παρωδίας και στεκόμαστε στο πλάι τους αγωνιστικά. Έδειξαν πόσο σημαντική και απαραίτητη είναι η διαμαρτυρία και η αντίδραση, όταν φανερά παραβιάζονται τα Ιερά και τα Όσια της Πίστης μας. Δυστυχώς, η έλλειψη ορθόδοξων και φωτισμένων ποιμένων θέτει τον λαό του Θεού, το λαϊκό στοιχείο της Εκκλησίας μας, προ της τεράστιας ευθύνης να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία.

Τέλος, καλούμε κάθε Ορθόδοξη συνείδηση, ιερείς, μοναχούς και λαό να ορθώσουν το ανάστημα τους σε κάθε είδους παρόμοια προσπάθεια καταπάτησης των Ιερών Κανόνων και της Παράδοσης της Εκκλησιας μας από άκρη σε άκρη της Ελλάδας μας.

Είθε ο Κύριος να δώσει σε όλους τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και τη δύναμη για ομολογία!

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος Χρήστος Γαλατάς
Ο γραμματέας Δήμος Σερκελίδης