Ανακοινώθηκε: 01-07-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: “Η παρακαταθήκη του μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη χρέος και ευθύνη για το Σύλλογό μας”

ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ

Μοναστηρίου 183, ΤΚ 54627, Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310515786 – 6983501754

Θεσσαλονίκη, 30-6-21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Η παρακαταθήκη του μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη χρέος και ευθύνη για το Σύλλογό μας

Η φετινή άνοιξη για μας, τα μέλη του Συλλόγου Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής, θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας. Η απροσδόκητη εκδημία του εμπνευστή, ιδρυτή και πνευματικού του Συλλόγου μας, του πολυαγαπημένου μας π. Νικολάου Μανώλη, μας βύθισε στο πένθος και τη θλίψη. Όμως, προς ώρας, γιατί η αίσθηση της παρουσίας του και η βεβαιότητα της αγιότητάς του γρήγορα μετέτρεψαν τη θλίψη μας σε χαρμολύπη.

Μετά την πάροδο ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο κληθήκαμε να διαχειριστούμε το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε η κοίμηση του, θεωρούμε χρέος μας να αναφέρουμε τα εξής:

α. Ευχαριστούμε όλους, γνωστούς και αγνώστους, που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να συλλυπηθούν την οικογένεια του π. Νικολάου δια μέσου ημών. Ιδιαίτερα μας συγκίνησαν τα εκατοντάδες μηνύματα από ανθρώπους που δε γνωρίζουμε, από όλα τα μέρη του πλανήτη. Πνευματικά τέκνα του π. Νικολάου, φίλοι της Κατάνυξης και της Κατήχησης, απλοί πιστοί. Άπαντες μας ζητήσατε να συνεχίσουμε ως Σύλλογος το έργο και την παρακαταθήκη του γέροντά μας. Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για τη στήριξή σας και σας βεβαιώνουμε ότι ο π. Νικόλαος θα παραμείνει για πάντα ο γέροντάς μας, η έμπνευσή μας και ο οδοδείκτης μας.

β. Η κοίμηση του γέροντα μας συνέβη σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η λειτουργία του Συλλόγου, ως χώρου συγκέντρωσης και αλληλοϋποστήριξης των μελών, ήταν προβληματική, λόγω των μέτρων που ίσχυαν κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Έλειψε σε όλους μας η παρηγοριά του αδελφού. Μέριμνά μας είναι, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επαναλάβουμε τις πνευματικές μας συνάξεις και να επανέλθει ο Σύλλογος στην κανονική του λειτουργία. Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι θα φροντίσουμε η αίθουσα του Συλλόγου να παραμείνει ανοιχτή συγκεκριμένες ημέρες για την εξυπηρέτηση όλων μας. Οι ημέρες και οι ώρες θα ανακοινωθούν στις ομάδες κοινωνικής δικτύωσης του Συλλόγου.

γ. Μοναδική μας μέριμνα από την πρώτη στιγμή της κοίμησης του γέροντάς μας ήταν να συνεχίσουμε το έργο του. Επιλέξαμε να εργαστούμε σιωπηλά, με σεβασμό στην οικογένεια του. Δοξάζουμε το Θεό που με την ευχή του τα περισσότερα θέματα δρομολογήθηκαν. Η Κατάνυξης δε σταμάτησε ούτε στιγμή τη διαδικτυακή της παρουσία, οι ομιλίες στην αίθουσα “Ορθοδοξία” συνεχίστηκαν, νέες εκδόσεις βιβλίων ετοιμάζονται και το νέο βιβλίο του π. Νικολάου αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα. Ο Σύλλογος μας συνεχίζει σαν να είναι παρών ο π. Νικόλαος. Δυναμικά, αισιόδοξα και με τη βεβαιότητα ότι στις πρεσβείες του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή προστέθηκαν και αυτές του π. Νικολάου.

δ. Ο Σύλλογός μας στήριξε τον π. Νικόλαο στον αγώνα του για την υπεράσπιση της Εκκλησίας, της Ορθοδοξίας. Τον ακολουθήσαμε στο ύστατο ιεροκανονικό του διάβημα, της ιεράς αποτείχισης. Σταθήκαμε δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια, κατά τα οποία η προσωρινή ποινή της αργίας που του επιβλήθηκε από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης την άνοιξη του 2017, συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια ισχύος. Ουδέποτε η ποινή της αργίας ανακλήθηκε ούτε η υπόθεσή του εκδικάστηκε. Η Διοικούσα Εκκλησία προσπάθησε να βάλει στο περιθώριο τον π. Νικόλαο, αλλά αυτός πέθανε όρθιος, ομολογητής και τιμημένος από τον Χριστό μας και από τον πιστό λαό. Η εκδημία του δεν αλλάζει σε τίποτα τις πεποιθήσεις, το φρόνημα και την εν γένει στάση μας. Ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και απηχώντας τη γνώμη των μελών του Συλλόγου μας διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα παραμείνουμε στη θέση της αποτείχισης, της διαμαρτυρίας για το κατάντημα της Εκκλησίας, έως ότου στους επισκοπικούς θρόνους ανέλθουν άνδρες άξιοι της Μίας, Αγίας, Αποστολικής και Καθολικής Εκκλησίας.

Ο π. Νικόλαος Μανώλης θα παραμείνει για πάντα ο πνευματικός του Συλλόγου μας. Προς τιμή του το πρώτο άρθρο του Καταστατικού μας θα παραμείνει αναλλοίωτο όσο υπάρχει ο Σύλλογος: Η σύσταση και λειτουργία του Σωματείου τελεί υπό την ευλογία του πνευματικού πατρός των ιδρυτικών μελών του Σωματείου, Πρωτοπρεσβυτέρου π. Νικολάου Μανώλη.”

Σας ευχαριστούμε όλους για τη μέχρι τώρα συμπαράστασή σας και είμαστε βέβαιοι ότι θα παραμείνουμε και στο μέλλον ενωμένοι, “τω πνεύματι ζέοντες, τω Κυρίω δουλεύοντες”.

Ευχόμαστε όλοι να έχουμε την ευχή του γέροντά μας μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη, να φανούμε άξιοι της παρακαταθήκης που μας εμπιστεύθηκε και να μας αξιώσει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και η Υπεραγία Θεοτόκος να ανταμώσουμε και πάλι στον Παράδεισο!